2012-02-22

Ärtsoppa med fläsk

Lokala ICA (Ringen) verkar numer ha ekologisk fläsklägg i standardsortimentet och den är både billig och god. Många rimmade lägg är ofta alldeles för salta.

Att koka lägget behöver kanske inte någon större beskrivning: koka upp i kallt vatten, häll av och spola av lägget. Koka upp i nytt vatten och i med en delad gullök med två kryddnejlikor instuckna, ett eller två lagerblad, en stor nypa svartpepparkorn eller kryddpeppar. Kanske en morot. Timjan.

Tar väl ca 2h för ett lägg på 1.5KG innan man får trådiga fina bitar.

Plocka upp köttet och behåll såklart den goda buljongen som du fått på köpet! I med ärtor och koka till de har en önskvärd konsistens.

Testade för första gången skalade snabbärtor - med stor skepsis - ska tilläggas.

Ärtorna är valsade och på så sätt har skalet försvunnit. Vet inte om det är gjort något mer med dem då de inte behöver blötläggas och är färdigkokta på en timme men jag hittade inget om det på paketet. Antar att det räcker med att det hårda skalet är borta.

Det här får bli min nya melodi. Inte för att blötläggning över natten är något jobb och att koka i kanske två timmar istället för en, men det är väldigt skönt att slippa rensa soppan på alla skal som flyter upp.

Smakmässigt blev det ingen skillnad, kanske t o m en fördel mot snabbärtorna. Soppan blir inte lika fast men det är inget som inte en natt i kylen fixar om man önskar det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar